Klanjateljice Krvi Kristove

Hrvatske časne sestre, Klanjateljice Krvi Kristove, koje su prije više od pedeset godina došle za svojim sunarodnjacima pod nebo Južnog Križa i više od sedam godina plodno djelovale u Sydneyu, prodale su svoju kuću u gradskoj četvrti Casuli i, u vrijeme dok se još crkva gradila, podigle svoj samostan Srca Isusova, koji je smješten preko puta ulaza u crkveno parkiralište.

Samostan je blagoslovio i svečano predao sestrama na upotrebu Mijo Škvorc, pomoćni biskup zagrebački. Samostan je prostrana kuća katnica. Na katu su sobe sestara, a u prizemlju je kapelica, prostorija za grupne sastanke koja redovito služi za vježbe crkvenog pjevačkog zbora, gostinjska soba, blagovalište i kuhinja.

Umjetničko rješenje kapelice dao je akademski slikar i projektant Ante Starčević iz Zagreba. Posebni pečat kapelici daje golemi vitraj koji zauzima cijeli zid u pozadini oltara. Vitraj se sastoji od četiri dijela. Prvi dio – idući s lijeva nadesno – predstavlja tlocrt Australije, obojen žarkom narančastom bojom koja predstavlja suhoću i žarko sunce toga kontinenta; nad Australijom je obris srca, što predstavlja lančić kakav nose sestre klanjateljice kao znak svoje posvete. Na drugom dijelu prikazan je raspeti Krist i Blažena Djevica Marija pod križem. Na trećem je dijelu prikazana utemeljiteljica Bl. Marija de Mattias. Ona kleči okrenuta prema Raspelu, od kojega je crpila životnu snagu, a iznad nje je Duh Sveti u liku goluba. Na posljednjem dijelu vitraja vide se dječak i djevojčica, koji hrle prema Majci Utemeljiteljici. To je prikaz apostolata zapuštene djece, za koju su se sestre posebno brinule.

Osim u Sydneyu sestre Klanjateljice djeluju i u Adelaidi. U Sydney su došle iz Melbourna 1977. godine i nastanile se u gradskoj četvrti Casula. Saznavši da im se u pastoralnom centru sv. Nikole Tavelića otvara veliko polje apostolata, prodale su kuću u Casuli i sagradile sadašnju kuću, odnosno samostan. 37

U St John's Parku ima pet hrvatskih sestara. Sve su sestre uključene u pastoralni rad crkve te drže vjeronauk za prvopričesnike i krizmanike, za mladež i odrasle, vode zaručničke pouke, pohađaju obitelji i bolesnike“, a tri sestre rade u Naselju kardinala Stepinca.

hkc Nikola Tavelic