NAŠA PRIČA...

Australija je zemlja snova, čuda i avantura. Takvu su je sanjali i takvom su je doživljavali mnogi Hrvati prispjeli iz Hrvatske, Vojvodine, te Bosne i Hercegovine. Mnogi su Hrvati zastali u dijelovima metropole Sydneya uz more te se zaposlili u tvornicama, neki u administraciji raznih kompanija, neki u prosvjeti, zapravo posvuda gdje god je bilo moguće brzo naći posao. Hrvati pak vični obrtima, građevnim poslovima, te poljodjelstvu u uzgoju raznih kultura na «bezbrojnim» farmama naselili su zapadni i jugo-zapadni dio Sydneya.

Read More
hkc Nikola Tavelic
Klanjateljice Krvi Kristove

Hrvatske časne sestre, Klanjateljice Krvi Kristove, koje su prije više od dvadeset godina došle za svojim sunarodnjacima pod nebo Južnog Križa i više od sedam godina plodno djelovale u Sydneyu, prodale su svoju kuću u gradskoj četvrti Casuli i, u vrijeme dok se još crkva gradila, podigle svoj samostan Srca Isusova, koji je smješten preko puta ulaza u crkveno parkiralište.

Read More
hkc Nikola Tavelic
Naselje Kardinala Stepinca

„U susjedstvu crkve sagrađen je dom umirovljenika, odnosno starački dom. Inicijativu za izgradnju doma dali su odbornici koji su vodili izgradnju crkve, odnosno koji su petnaestak godina prije sagradili društveni dom Hrvatski klub „Kralj Tomislav“. To je bilo potkraj 1985.godine, dakle u vrijeme kada su samo rijetki pojedinci mislili na povratak u Domovinu. Odmah se našao lijep broj onih koji su živo zainteresirani da dane svoje mirovine provedu u ozračju hrvatskoga doma i u blizini hrvatske crkve. Na ruku im je išla i vlada Novog Južnog Walesa koja im je prodala zemljište u susjedstvu crkve sv. Nikole Tavelića i priličnom novčanom pomoći sudjelovala u izgradnji.

Read More
hkc Nikola Tavelic